Znany w kuchni śląskiej jako produkt zastępujący naturalny miód. Charakteryzuje się ciemno – bursztynową barwą i przyjemnym zapachem.
SKŁADNIKI:
250-400 kwiatków mniszka lekarskiego
1 kg cukru
1 litr wody
1 cytryna
- Zebrać otwarte kwiaty mniszka lekarskiego (w samo południe) i rozłożyć je na białym papierze aby mogły robaczki wszystkie wyjść.
- Po godzinie umyć kwiatki, wrzucić do garnka i zalać wodą.
- Wkroić wyszorowaną i wyparzoną cytrynę następnie gotować przez około 20 minut i zostawić do następnego dnia.
- Odcedzić całość. Dobrze wycisnąć kwiatki i cytrynę.
- Dodać cukier do roztworu i gotować około 2-3 godziny, aż zgęstnieje (tak by nie zrobił się karmel – w momencie zmienia się barwa na ciemnobrązową). Ja gotowałam pierwszy raz 2,5 godziny i niestety zrobił się karmel. Czyli najbezpieczniej gotować 2 godziny.
- Syrop zlać do słoiczków (nie butelek) i pasteryzować 20 minut.
Syrop nadaje się do wyrobów kulinarnych, do napojów orzeźwiających, można go spożywać wraz z chlebem posmarowanym masłem.
Syrop ten jest używany jako lekarstwo na przeziębienie, pomaga przy uporczywym kaszlu.
Podobne tematy:
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) czyli popularny „mlecz”
Herbata (napar) z mniszka lekarskiego
Mniszek bronisławski produktem tradycyjnym w województwie kujawsko-pomorskim
Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę