Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. I

Opublikowano 2013-06-05

ZIOŁA DO ZUP

 

O zastosowaniu ogólnym:

Cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, szczaw, trybula, tymianek.

8674850717_86eb2e4712

Minestrone:

Bazylia, rozmaryn, tymianek.

Zupy z groszku:

Bazylia, cząber, koper, majeranek, mięta, ogórecznik, pietruszka, rozmaryn, tymianek.

Ziemniaczana:

Kminek, liść laurowy, pietruszka.

Pomidorowa:

Bazylia, estragon, koper, lebiodka, lubczyk, majeranek, tymianek.

 

ZIOŁA DO RYB

 

O zastosowaniu ogólnym:

Bazylia, fenkuł, kminek, liść laurowy, lubczyk, macierzanka cytrynowa, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, przewłoka czarna, trybula.

Do ryb pieczonych lub z grilla:

Wszystkie wyżej wymienione oraz cząber, estragon, tymianek.

Tłuste ryby:

Fenkuł, koperek.

Frutti di mare:

Bazylia, estragon fenkuł (nasiona), koperek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.

Zupy:

Cząber, estragon, liść laurowy, lubczyk, szałwia (używać z umiarem), tymianek.

5528981827_a7127e559b_o

 

ZIOŁA DO DZICZYZNY I DROBIU

 

Sarnina:

Cząber, jałowiec, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia.

Królik i zając:

Bazylia, liść laurowy, majeranek, lubczyk (nasiona), rozmaryn, szałwia.

Gołąb:

Jagody jałowca, rozmaryn, tymianek.

Kurczak:

Cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula.

Kaczka:

Estragon, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia.

Gęś:

Fenkuł, majeranek, szałwia.

Indyk:

Estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek.

 

ZIOŁA DO MIĘS

 

Wołowina:

Bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek (do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.

Baranina:

Bazylia, cząber, kmin, koper, lubczyk (nasiona), majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek.

Wieprzowina:

Cząber, fenkuł, kolendra, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.

Wątróbka:

Bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.

Szynka:

Cząber, gorczyca, jagody jałowca, lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn.

DSC02162a

 

ZIOŁA DO ZAPIEKANEK

 

Cząber, czosnek, cykoria, fenkuł, kolendra (nasiona), komosa strzałkowata, koperek, lebiodka, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, ogórecznik, pietruszka, seler, szałwia, tymianek.

 

ZIOŁA DO MARYNAT

 

Bazylia, cebula (szczypior i główki), czosnek, estragon, fenkuł, jagody jałowca, kmin rzymski, kolendra (nasiona i liście), koperek, liść laurowy, lubczyk, melisa, mięta zielona, pietruszka (nać), rozmaryn.

 

ZIOŁA DO JAJ I SERA

 

Jaja w każdej postaci:

Bazylia, estragon, koperek, pietruszka, szczypiorek, trybula.

Jaja na ostro:

Wszystkie wyżej wymienione oraz majeranek.

Jajecznice i omlety:

Wszystkie wyżej wymienione oraz lebiodka, słodki majeranek, czosnek niedźwiedzi.

Sery twarde:

Kminek, koper (nasiona), rozmaryn, szałwia.

5498924385_b296a45f31_o

Sery miękkie:

Cząber, fenkuł, kminek, koper (nasiona), majeranek, mięta, szałwia, szczypiorek, trybula, tymianek.

Fondue:

Bazylia, czosnek, mięta.

Walijskie grzanki z serem:

Bazylia, estragon, majeranek, pietruszka.

 

 

Podobne tematy:

Które zioła do jakich potraw stosować? Cz.II

 

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons