Zawieszony wieniec na drzwiach, na ścianie lub postawiony na stole stanowi barwny element i źródło zapachu w pomieszczeniu. Warto zrobić samemu taki wieniec. Jeżeli nie mamy pomysłu to można kupić już gotowe wieńce lub bukiety. Wieniec zrobiony z suszonych owoców i przypraw zapewniam, że kusi zapachem i pasuje idealnie do dekoracji świątecznego stołu.
Takie wieńce można wykorzystać na wszelkie nadarzające się okazje:
- Święta Bożego Narodzenia,
- Wielkanoc,
- Wszystkich Świętych,
- rocznice,
- śluby.
Do zrobienia suchego wieńca czy bukietu można używać rozmaitych ziół, przypraw i kwiatów:
- róże, owoce czarnuszki, lawendę, mirt, bukszpan, laski wanilii, cynamon, tymianek, wrotycz, kwiatostan szczypiorku i wiele innych.
Szkielet wieńca można zrobić samemu lub kupić w kwiaciarni gotowy.
Najczęściej do wypełnienia szkieletu wieńca używa się siatki wypełnionej mchem, plecionki z rafii, skręconych pnączy lub koła słomianego.
Wieniec do kuchni można zrobić z:
- rozmarynu,
- jałowca,
- tymianku,
- cynamonu,
- liści laurowych,
- mięty,
- czosnku (pałki),
- czerwonego pieprzu,
- papryczki chilli,
- rajskie jabłuszka,
- siedmiolatki,
- szałwii.
Wieniec na Wszystkich Świętych można zrobić z:
- liści dębu,
- liści klonu,
- kasztanów
- owoców jarzębiny,
- rajskich jabłuszek,
- kwiatów wrzosu,
- szyszek,
- gałązek drzew iglastych.
Wieniec na Boże Narodzenie można zrobić z:
- jemioły,
- wawrzynu,
- róży,
- orzechów włoskich,
- pomarańczy,
- cynamonu,
- gałązek świerku,
- szyszek,
- mahonii,
- tui.
Zdjęcia poniżej zrobione zostały na Rynku w Krakowie, w Wygiełzowie oraz w Dobczycach
czyli w Małopolsce.
Podobne tematy:
Wianki z suszonych ziół, kwiatów polnych i zbóż w Sklepie Ziołowo