Prawdziwy miód manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (Leptospermum scoparium) naturalnie występujących w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa „manuka” pochodzi z języka Maori (mānuka) i używana jest w głównie w Nowej Zelandii. Australijczycy częściej używają nazwy „drzewo herbaciane” powstałej za sprawą kapitana Cooka pijającego napar z liści tej rośliny.
Krzewy manuka zazwyczaj osiągają od 2 do 5 metrów wysokości, ale zdarzają się również okazy 15 metrowego drzewa. Manuka to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu. Kora gałęzi ma brązowe odcienie i łatwo się łuszczy. Ze względu na położenie geograficzne Nowej Zelandii, szczyt kwitnienia kwiatów manuka przypada w okresie pory letniej, czyli polskiej zimy. Pszczoły zbierając nektar z dzikich krzewów manuka, tworzą niepowtarzalny miód odróżniający się od innych wszystkich innych wysoką zawartością metyloglioksalu, substancji decydującej o jego unikalnych właściwościach. Zawartość tego związku może się wahać w przedziale od 30 do około 800 mg/kg, co przekłada się na stosowne oznaczane: 30+, 100+, 250+, 400+, 550+. Im większa wartość, tym wyższa zawartość metyloglioksalu, a więc i silniejsze działanie bakteriobójcze. Od tego czynnika zależy również cena miodu: ten z mniejszą zawartością MGO będzie tańszy. Dla przykładu podam cenę orientacyjną: MGO 400+ 250 g to 150 zł natomiast MGO 100+ 250 g to 80 zł.
3 łyżeczki Miodu MGO 400+ to zalecana porcja dzienna. W słoiku 250 gramowym znajduje się około 33 porcji. Miód manuka najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Jak każdy miód nie zalecany jest dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
Miód manuka to bardzo skuteczny środek wzmacniający odporność organizmu. A jego silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne wspomagają również leczenie wielu chorób. Doskonale sprawdza się w przypadku chorób przewodu pokarmowego – jego dobroczynne działanie zostało potwierdzone w przypadku walki z takimi chorobami jak wrzody na żołądku, zaburzenia trawienia, nadkwasota, zespół jelita wrażliwego; zwalcza przy tym szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym. Równie skutecznie działa w zakażeniach dróg moczowych, pęcherza, w przypadku trudno gojących się ran, egzemy, odleżyn, a nawet trądziku. Chroni przed grypą i przeziębieniem, a gdy jesteśmy chorzy łagodzi objawy tych chorób, zwalcza ból gardła, chrypkę i nieżyt nosa.
Naturalna maseczka na trądzik:
Umyć twarz ciepłą wodą a następnie nałożyć cienką warstwę miodu, po 15 minutach spłukać twarz zimną wodą.
W sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach i aptekach można kupić wiele produktów z miodem z drzewa herbacianego m.in. nawilżające kremy do twarzy, antybakteryjne kremy z miodem i olejem manuka, pasty do zębów z miodem manuka i propolisem, pomadki do ust, szampony, cukierki i lizaki z miodem manuka z ziołami i cytryną.