Do zbioru (ścinania) ziół używa się:
- sekatora,
- noża,
- sierpa,
- nożyczek.
Ziela nigdy nie należy zrywać ręką, gdyż często wyrywa się przy tym całe rośliny wraz z korzeniami.
Świeże liście do bezpośredniego spożycia można zrywać przez cały okres wegetacji. Im młodsze liście tym bardziej soczyste i smaczniejsze (np. szczawiu, rdestu, wężownika, łobody ogrodowej, arcydzięgla).
Liście obrywa się ręcznie, można czasami kosić (np. liście podbiału lub bobrka). Stosuje się również osmykiwanie liści ze ściętych, wysuszonych pędów.
Zebrany surowiec
Ścięte rośliny najlepiej umieszczać w płaskich koszykach, łubiankach lub drewnianych skrzynkach. W torbach z tworzywa sztucznego na pewno się pogniotą i zaparzą. Sortuje się niezwłocznie. Pożółkłe, zgniłe i suche części roślin, zanieczyszczenia i okazy z objawami chorobowymi, uszkodzone przez szkodniki, fragmenty zbrunatniałe, zdrewniałe należy usunąć.
W różnych porach dnia zmienia się zawartość czynnych składników w poszczególnych częściach rośliny. Większość gatunków ziół zbiera się w godzinach południowych i wczesnych popołudniowych.
Zioła, których część nadziemną zbiera się tylko jeden raz w okresie wegetacji, ścina się tuż nad ziemią, natomiast zbierane dwu- lub kilkakrotnie – na wysokości od 5 do 15 cm nad ziemią, co umożliwia lepsze odrastanie ziela.
Kwiaty zdejmuje się bardzo delikatnie i układa lekko w koszykach lub otwartych pojemnikach, gdyż zgniecione łatwo się zaparzają, ciemnieją i tracą na wartości.
Szczegółowe informacje na temat zbioru ziół znajdziecie w poście: Zbiór ziół
Można też część ziół ususzyć w kępkach na ‚wisząco’. Czy są to typowe zioła do tego przeznaczone czy można wszystkie suszyć tą metodą?
Zapraszam do odwiedzenia dwóch wpisów na temat suszenia:
http://www.ziołowo.pl/2012/07/31/warunki-suszenia-takich-ziol-jak-oregano-tymianek-melisa-lawenda-szalwia-pokrzywa-czaber/
http://www.ziołowo.pl/2012/06/13/suszenie-ziol/
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłam:)