Czas na yerba mate – FILM

Opublikowano 2012-10-04

Charakterystyczne naczynia z tykwy.
źródło: http://www.flickr.com/

Yerba mate…

 

(herbata paragwajska, erva mate, herba mate, indiańskie caá mati) to napar przyrządzany z liści (ew. liści i łodyżek) ostrokrzewu paragwajskiego zwany też mate. Popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), oraz w niektórych krajach Bliskiego Wschodu (w Syrii i w Libanie).

Nazwa yerba mate, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele.

Dostępnych jest wiele gatunków yerba mate oraz kompozycje yerba mate z ziołami: rumiankiem, lipą, miętą, anyżkiem lub trawą cytrynową.
Produkowana jest również yerba ekspresowa oraz instant.
źródło: http://www.flickr.com/

 

 

 

Herbata yerba mate parzona jest w naczyniach zrobionych z owoców tykwy. Do tykwy wsypuje się dużo większe ilości suszu niż w przypadku herbaty (około 2/3 naczynia). Liście i łodyżki są wielokrotnie zalewane wodą i napar jest wypijany przez rurkę z filtrem zwaną bombillą.

 

 

 

 

Jak przyrządzać napar z Yerba Mate?

 

  1. Nasypać suszu do połowy lub ¾ pojemności naczynka.
  2. Zalać wodą o temperaturze 70-85°C.
  3. Zatkać palcem rurkę przy ustniku i zanurzyć ją w naczynku.
  4. Odczekać około 5 minut przed piciem, po to aby napar nieco przestygł.

Po wypiciu można jeszcze wielokrotnie zalewać zioła gorącą wodą, aż do czasu wyczuwalnej utraty smaku (5-10 razy). Należy pamiętać o tym, aby nie mieszać rurką w czasie picia, ponieważ może to spowodować zapchanie się sitka.

Ilość suszu do przygotowania naparu należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Najlepiej zacząć od małej ilości suszu na przykład 2 łyżek stołowych, a także od gatunków słabszych.

 

 

Właściwości yerba mate:

 

  • Zwalcza zmęczenie psychiczne i fizyczne.
  • Redukuje stres.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem).

    Na upały idealna jest zimna wersja mate, zwana terere.
    źródło: http://www.flickr.com/

  • Zapobiega otyłości.
  • Wspomaga odchudzanie.
  • Obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Oczyszcza krew.
  • Wzmacnia włosy.

 

Yerba mate zawiera:

 

  • pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę),
  • polifenole,
  • saponiny,
  • witaminy,
  • minerały.

Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 1,7 %. Ze względu na podobny skład do herbaty i kawy, yerba jest używana jako ich zamiennik.

Istnieją doniesienia, że napar ma właściwości rakotwórcze. Badania nie potwierdzają jednoznacznie szkodliwości samego suszu. Wyraźny jest jedynie związek między piciem bardzo gorących napojów a zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór górnych dróg pokarmowych.

 

 

Zapraszam do obejrzenia filmu o yerba mate. 

O kulturze picia, parzenia yerba mate opowiada Wojciech Cejrowski.

 

Liczba odpowiedzi na Czas na yerba mate – FILM 2

  1. Lewitujący Sandał

    Rzeczywiście za pierwszym razem Yerba smakowała jak „zaparzona popielniczka”, a dodatkowo była cierpka i gorzka bo zaparzyłem wrzątkiem. Teraz z doświadczenia już wiem, że optymalna temperatura zaparzania to ok 73 st.C. Na początku wydawało mi się że każda Yerba Mate smakuje tak samo, „jak zaparzona kopka siana”, a teraz nawet mam swoją ulubioną. 😉
    Smacznego

    • Yerba mate

      Ja nie wie, mi od razu smakowała yerba. Może dlatego, że lubię gorzkie smaki. Praktycznie wcale słodkiego nie jem. No, ale każdy ma inne smaki ulubione. Z yerby najbardziej lubię smakowe, a moją faworytką jest mate z trawą cytrynową.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons