Yerba mate…
…(herbata paragwajska, erva mate, herba mate, indiańskie caá mati) to napar przyrządzany z liści (ew. liści i łodyżek) ostrokrzewu paragwajskiego zwany też mate. Popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), oraz w niektórych krajach Bliskiego Wschodu (w Syrii i w Libanie).
Nazwa yerba mate, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele.
Herbata yerba mate parzona jest w naczyniach zrobionych z owoców tykwy. Do tykwy wsypuje się dużo większe ilości suszu niż w przypadku herbaty (około 2/3 naczynia). Liście i łodyżki są wielokrotnie zalewane wodą i napar jest wypijany przez rurkę z filtrem zwaną bombillą.
Jak przyrządzać napar z Yerba Mate?
- Nasypać suszu do połowy lub ¾ pojemności naczynka.
- Zalać wodą o temperaturze 70-85°C.
- Zatkać palcem rurkę przy ustniku i zanurzyć ją w naczynku.
- Odczekać około 5 minut przed piciem, po to aby napar nieco przestygł.
Po wypiciu można jeszcze wielokrotnie zalewać zioła gorącą wodą, aż do czasu wyczuwalnej utraty smaku (5-10 razy). Należy pamiętać o tym, aby nie mieszać rurką w czasie picia, ponieważ może to spowodować zapchanie się sitka.
Ilość suszu do przygotowania naparu należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Najlepiej zacząć od małej ilości suszu na przykład 2 łyżek stołowych, a także od gatunków słabszych.
Właściwości yerba mate:
- Zwalcza zmęczenie psychiczne i fizyczne.
- Redukuje stres.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem).
- Zapobiega otyłości.
- Wspomaga odchudzanie.
- Obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
- Działa przeciwzapalnie.
- Oczyszcza krew.
- Wzmacnia włosy.
Yerba mate zawiera:
- pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę),
- polifenole,
- saponiny,
- witaminy,
- minerały.
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 1,7 %. Ze względu na podobny skład do herbaty i kawy, yerba jest używana jako ich zamiennik.
Istnieją doniesienia, że napar ma właściwości rakotwórcze. Badania nie potwierdzają jednoznacznie szkodliwości samego suszu. Wyraźny jest jedynie związek między piciem bardzo gorących napojów a zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór górnych dróg pokarmowych.
Zapraszam do obejrzenia filmu o yerba mate.
O kulturze picia, parzenia yerba mate opowiada Wojciech Cejrowski.
Rzeczywiście za pierwszym razem Yerba smakowała jak „zaparzona popielniczka”, a dodatkowo była cierpka i gorzka bo zaparzyłem wrzątkiem. Teraz z doświadczenia już wiem, że optymalna temperatura zaparzania to ok 73 st.C. Na początku wydawało mi się że każda Yerba Mate smakuje tak samo, „jak zaparzona kopka siana”, a teraz nawet mam swoją ulubioną. 😉
Smacznego
Ja nie wie, mi od razu smakowała yerba. Może dlatego, że lubię gorzkie smaki. Praktycznie wcale słodkiego nie jem. No, ale każdy ma inne smaki ulubione. Z yerby najbardziej lubię smakowe, a moją faworytką jest mate z trawą cytrynową.