SKŁADNIKI:
1,5 litra spirytusu 96%
3 kg cukru
1-2 sztuk soczystych pomarańczy
po 200g następujących składników:
- wędzonych gruszek i śliwek
- suszonych jabłek, daktyli, fig, moreli
- dorodne rodzynki np.cesarskie
- orzechów włoskich
(w sumie 1,6 kg – ulubionego składnika można dodać 2-3 razy więcej)
Przyprawy:
3 kawałki kory cynamonu
5 nasion kardamonu
kawałek imbiru (2 cm x 5 cm)
garść jagód jałowca
garść goździków
anyż gwiazdkowy (5 pełnych gwiazdek)
- Pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyścić; pokroić w plastry o szerokości 0,5-1,0 cm.
- Wszystkie owoce dobrze przepłukać i wraz z przyprawami warstwami umieścić w 4 litrowym słoju.
- Całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni, co 2-3 dni wstrząsając zawartością.
- Po tym czasie spirytus zlać do mniejszego słoika, a pozostałe składniki zasypać 2 szklankami cukru.
- Gdy cukier się rozpuści, dosypać kolejną porcję (powtarzać, aż syrop przykryje wszystkie składniki).
- Po 4 tygodniach od rozpuszczenia ostatniej porcji cukru, syrop zlać do osobnego słoja.
- Owoce można zalać wódką (ok. 1 litr i dopełnić cukrem) na 6-8 tygodni uzyskując nalewkę drugiej kategorii lub przenieść do mniejszych słoików i wykorzystać później do ciast itp.
- Syrop i wyciąg spirytusowy przecedzić i przelać przez gazę (może być to bardzo długotrwałe – zależy jak klarowny produkt chcemy uzyskać), a następnie połączyć oba składniki w jednym słoju i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni.
- Po tym czasie nalewkę skosztować i ewentualnie skorygować smak (kwaskiem cytrynowym, aromatem itp.), a następnie rozlać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.
źródło: Przepis udostępnił mi mój mąż, który robi tą nalewkę od lat.
Mniam!