Sok z młodego jęczmienia

Opublikowano 2015-05-21

 

Jęczmień to jeden z najpopularniejszych, uprawianych na szeroką skale gatunków zbóż. Znany jest od wieków i z powodzeniem wykorzystywany do produkcji m.in. kasz. Gladiatorzy wierzyli, że daje on im siłę, moc, wigor i pozwala wygrywać walki, dlatego należał do podstawowych składników ich diety. Od wieków sposób spożywania jęczmienia był bardzo różny. Już wtedy poznano się na właściwościach odżywczych młodych jęczmiennych trawek.

Młode delikatne listki jęczmienia posiadają bogatą gamę witamin:DSC03137

  • beta karoten,

  • B1, B2, B3, B6, E i C,

  • biotynę,

  • kwas foliowy,

  • kwas pantenowy,

  • cholinę

  • oraz aminokwasy.

Prawie 50% wagi młodego jęczmienia stanowią białka, które są tak ważne dla funkcjonowania i budowy naszego organizmu. Można śmiało powiedzieć, że „Młody Jęczmień” to prawdziwa bomba odżywcza wszechstronnie wspomagająca organizm – taka pozytywna fala uderzeniowa. Korzystnie wpływa na siły witalne, wzmacnia mięśnie, wspomaga układ trawienny i układ krążenia, dba o dobrą przemianę materii, chroni śluzówkę dróg oddechowych. Korzystnie wpływa nie tylko na naszą dobrą kondycję fizyczną ale i wspomaga nasz umysł (szczególnie wskazany jest dla osób przeciążonych pracą umysłową, w tym dla dzieci i studentów). Jest to produkt silnie zasadotwórczy wspomagający równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki zawartości serotoniny i tryptofanu („hormonów szczęścia”) korzystnie wpływa na nasz nastrój. Śmiało możemy powiedzieć, że sięgając po „Młody Jęczmień – sok” wykorzystujemy doświadczenie i mądrość przodków.

Jedna szklanka soku z młodego jęczmienia pobudzi z rana bardziej niż kawa,  a wypita między posiłkami doda dużo energii.  Zawiera również całą gamę witamin tak ważnych dla pozbycia się chronicznego zmęczenia.  Możesz go przygotować łatwo i szybko z samodzielnie wysianego jęczmienia lub zrobić napój z gotowych preparatów.

 Sok z młodego jęczmienia: 

  • poprawi pamięć,  refleks i koncentrację, DSC03516
  • wzmocni system immunologiczny w walce z rakiem i innymi chorobami cywilizacyjnymi,
  • złagodzi stres i zapobiegnie infekcjom,
  • opóźni procesy starzenia,
  • zlikwiduje problemy skórne,
  • pomoże w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

 

Dzięki obfitej zawartości kwasów glutaminowych wspomaga odbudowę szarych komórek, poprawia pamięć krótko- i długotrwałą, refleks oraz zdolność przyswajania wiedzy. Jest szczególnie korzystny przy zaburzeniach koncentracji, demencji starczej, depresji czy stanach wyczerpania. Łagodzi stres, dodaje energii, przeciwdziała osteoporozie oraz likwiduje problemy skórne. Jest pokarmem bogatym w chlorofil, dostarcza tlen do krwi i regeneruje florę jelitową natomiast błonnik w nim zawarty zapewnia prawidłowe procesy trawienne oraz równowagę kwasowo-zasadową.
W książce znajdziesz również sposoby uprawy jęczmienia w domu i przepisy jak z jego młodej trawy przygotowywać soki oraz wykaz skutecznych i wygodnych w użyciu suszonych preparatów i tabletek wykonanych na jego bazie.

Uprawa jęczmienia w domu

Ziarno jęczmienia (ok. 1,5 szklanki) moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie odsączamy i przekładamy do bawełnianego lub lnianego woreczka, który wieszamy. Możemy tak samo umieścić ziarno w w litrowym słoiku (ok. 4 łyżki ziaren). Worek codziennie moczymy. Wodę w słoiku wylewamy a następnie płuczemy ziarno i ustawiamy słoik ukośnie.  Po dwóch dniach skiełkowane ziarno rozkładamy na 5-cm warstwie ziemi (np. w plastikowej kuwecie). Codziennie delikatnie ją podlewamy. Możemy przykryć na 3-4 dni tak by odciąć dostęp światła. Następnie wystawić na światło dzienne. Po ok. 7-14 dniach trawa nadaje się do wyciskania, gdy kłosiki osiągną od 7-10 cm.

background-16051_1280

Jak zrobić sok z trawy jęczmiennej?

  • Na porcje soku ucinamy duży pęczek trawy, którą wyciskamy (najlepiej w specjalnym sokowniku, ale można również zmiksować trawę z np. sokiem pomarańczowym w blenderze i przesączyć przez sitko). Do wyciśniętej trawy dodajemy świeżo wyciskany sok np. z pomarańczy. Taki sok jest wspaniałym lekarstwem na wszelkie choroby cywilizacyjne ponieważ zawiera mnóstwo chlorofilu i enzymów.
  • Niewielkie porcje trawy możemy przeżuwać w buzi, połykając tylko sok, resztę wypluwamy. Tak ścięta trawę możemy przechowywać w lodówce około 5 dni.
  • Możemy również użyć młynka do mielenia ziaren. Taką zmieloną masę przeciskamy np. przez ściereczkę bawełnianą, tetrę, gazę.

 

Koktajle z jęczmieniem

Do koktajlu możemy użyć właściwie wszystkiego. Może to być maślanka, jogurt, woda, sok, banany, ananas, śliwki, orzechy, siemię lniane, owoce goji, seler naciowy, ogórek, imbir, cynamon, miód i wiele innych produktów. Tak naprawdę na co mamy ochotę i co lubimy. Do takiego koktajlu dodajemy sproszkowany jęczmień ok. 2 łyżeczki.

Źródło:

Sok z młodego jęczmienia. Eliksir młodości i gwarancja zdrowia. Barbara Simonsohn. Białystok 2014

Liczba odpowiedzi na Sok z młodego jęczmienia 2

  1. stella

    Mlody jeczmien moze jest zdrowy,platki jeczmienne tez sa zdrowsze niz owsiane.

  2. stellastella

    Ch jest zdrowyyba kazdy wie jak zrobic sok aby tylko chcial bo to jes troche roboty.Wierze ze sok z mlodego jeczmienia jest zdrowy zwlaszcza dla osob z problemami trawiennymi i starszymi.Moze warto sprobowac i sie samemu przekonac nie kazdy jednak kto bierze leki moze pic mlody jeczmien trzeba zapytac lekarza u ktorego sie leczymy.To bardzo wazne bo moga byc powazne przeciwskazania.

Odpowiedz na „stellastellaAnuluj pisanie odpowiedzi

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons