Mam ogromną przyjemność poinformować, że z racji Mikołaja postanowiłam nagrodzić wszystkie osoby, które wzięły udział w konkursie.
Ogłaszam wyniki konkursu:
I Miejsce: Adrian Pietrus (przepis na herbatkę)
II Miejsce: Agnieszka Krysiak (przyprawa do zapiekanki i przyprawa do herbatki rozgrzewającej) i Marta Kawalec (mix przyprawowy do kurczaka)
III Miejsce: Karolina Napora (przepis na herbatkę)
Dziękuje za wzięcie udziału wszystkim i zapraszam na następne konkursy:)
Nagrodą za I miejsce jest duży moździerz granitowy, nagrodami za II miejsca są mniejsze moździerze także granitowe, natomiast nagrodą za III miejsce jest moździerz ceramiczny. Mam nadzieję, że nagrody zostaną należycie wykorzystane.
I miejsce: Adrian Pietrus (przepis na herbatkę)
Chciałbym się pochwalić własną mieszanką ziołową, którą przygotowałem w tym roku. Nie jest ona zbyt skomplikowana, ale za to można z niej przyrządzić pyszną i zdrową herbatę. Oczywiście wszystkie składniki zbieram w lasach i na polach oddalonych od dróg i niezagrożonych przez opryski. Później suszę je na blaszkach wyłożonych pergaminem na nasłonecznionym miejscu. Teraz, kiedy na dworze plucha i zmęczony wracam do domu, chętnie piję taką pyszną mieszankę i zasmakowała ona nawet moim znajomym, którzy do tej pory nie próbowali ziołowych herbat.
Oto proporcje suszonych ziół, które wykorzystałem w mojej mieszance:
10 części lipy
5 części mięty
2 części melisy
2 części płatków dzikiej róży
2 części płatków bławatka.
Herbatka jest jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli posłodzimy ją własnoręcznie przygotowanym cukrem z płatków dzikiej róży. Wystarczy utrzeć 100 g płatków róży i 300 g cukru.
Cukier z płatkami dzikiej róży
II Miejsce: Agnieszka Krysiak (przyprawa do zapiekanki i przyprawa do herbatki rozgrzewającej)
Zapiekanka ziemniaczana
Przepis ten stosuję zawsze, gdy do sklepu mam „za daleko”, a na obiad trzeba przecież coś zjeść.
Potrzebne będą:
-
ziemniaki
-
boczek/kiełbasa suszona/zamiennie to co akurat mamy w lodówce
-
mieszanka ziołowa
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
3 szczypty kolendry
1 łyżeczka kminku /ja dodałam mielony/
-
masło do posmarowania formy
-
folia aluminiowa
Wykonanie:
Ziemniaki (w ilości dostosowanej do wielkości naczynia żaroodpornego) kroimy w plasterki. Kiełbaskę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem/margaryną, następnie układamy 1 warstwę pokrojonych ziemniaków. Solimy, sypiemy 1/3 powstałej mieszanki a następnie układamy warstwę podsmażonej wędliny. Na to układamy kolejną warstwę pokrojonych ziemniaków i tak jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna być ziemniaczana. I na górę sypiemy sól oraz ostatnią część mieszanki ziołowej.
-
Całość przykrywamy folią aluminiową /koniecznie błyszczącym do spodu/ i wrzucamy do nagrzanego wcześniej piekarnika /ok. 180 stopni/. Pieczemy aż do czasu gdy ziemniaki zmiękną.
Przed podaniem możemy polać sosem czosnkowym.
Kiedy za oknem pada śnieg i wieje wiatr człowiek ma ochotę na coś rozgrzewającego- herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem będzie doskonała.
Potrzebujemy:
-
czarną herbatę
-
1 mała pomarańcza
-
mieszanka przypraw
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu -
w wersji dla dorosłych- rum
Wykonanie:
- Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, czekamy aż się zaparzy. Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem a następnie kroimy w grube plasterki i jeszcze na pół. Kiedy herbata jest gotowa, wsypujemy naszą przyprawę i dodajemy plasterki pomarańczy. W wersji dla dorosłych wlewamy również rum.
Fantastycznie rozgrzewa i pobudza zmysły:)
II Miejsce: Marta Kawalec (mix przyprawowy do kurczaka)
„Chętnie dodaję taki mix przyprawowy własnego wyrobu do drobiu. Uwielbiam śródziemnomorski powrót do letnich dań, a świeże warzywa i przyprawy przypominają mi najpiękniejsze wspomnienia LATA”.
III Miejsce: Karolina Napora (przepis na herbatkę)
Pomysł na herbatkę ziołowo – owocową jest prosty:
50 g mięty suszonej prosto z ogródka,
50 g suszonej przeze mnie cytryny,
20 g suszu malinowego z ogródka,
20 g suszu jeżynowego z ogródka.
Taki skład (zwłaszcza z ogródka) gwarantuje ekologiczne pochodzenie, a smak jest orzeźwiający.
Super 🙂 Dzięki śliczne! 🙂
jupiiiiiiiii! dziękuję, dziękuję, dziękuję i chylę czoła przed laureatem pierwszego miejsca- różany cukier…muszę spróbować!
Gratulacje!!! Pozdrawiam;)
Gratuluję, Na zdjęciach wygląda to wyśmienicie, czas teraz sporządzić i zobaczyć jaki jest smak.