Jakie świeże zioła warto mieć w kuchni pod ręką?

Opublikowano 2013-01-14

Świeże rośliny przyprawowe dają szansę urozmaicenia spożywanego pożywienia. Dzięki aromatycznym listkom nawet dania z mało atrakcyjnych produktów mogą być niezwykle smaczne. Poza wartościami smakowymi i zapachowymi świeże zioła zawierają różne grupy witamin.

Asortyment gatunków roślin przyprawowych, nadających się do amatorskiej uprawy doniczkowej, obejmuje ponad 20 gatunków m.in:

  • bazylia, szczypiorek, rukola, rozmaryn, tymianek, oregano, mięta, pietruszka, kolendra, lubczyk, koperek, melisa, szałwia, czosnek, seler naciowy.

Niektóre z nich, zaliczane są zarówno do warzyw, jak też do ziół,

Wystarczy kupić zioła w doniczkach, najlepiej je przesadzić lub umieścić w osłonce i gotowe. Szybki i łatwy sposób na domowy ogródek ziołowy w kuchni czy na parapecie. Ja najczęściej świeże zioła kupuje na targu w Niepołomicach lub w Wieliczce, również w Selgrosie, w Almie  i w innych marketach. Często też sieje zioła z nasionek z tym, że jeżeli ktoś nie ma warunków i cierpliwości to lepiej kupić już gotowe.

 

DSC03856a

Szczypiorek

DSC03881a

Rukola

 

00039a

Majeranek

00046a

Bazylia zielona

00042a

Rozmaryn

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons