„Dania z Prowansji” Michel Montignac

Opublikowano 2012-09-02

Kuchnia śródziemnomorska uznana jest za najzdrowszą kuchnie na świecie

 

Książka Michela Montignac adresowana jest do wszystkich. Znajduje się w niej 200 przepisów na:

  • przystawki,
  • zupy,
  • dania z jajek,
  • dania główne,
  • dodatki z warzyw,
  • sałatki,
  • przekąski koktajlowe,
  • desery.

     Żaden z przepisów zawartych w tej książce nie promuje złych węglowodanów, lecz takie rośliny jak soczewicę, fasolę czy groch oraz mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Większość przepisów powstała z fascynacji kuchni prowansalskiej i śródziemnomorskiej. Według nich można szybko przygotować dania proste, zdrowe, smaczne i pożywne. Do przyrządzania potraw zawartych w tym poradniku, z wyjątkiem kilku, używa się tanich i ogólnie dostępnych produktów spożywczych. W książce zamieszczone zostały propozycje jadłospisów na 3 miesiące, z wyszczególnieniem na każdy tydzień. Wydana w 2006 roku, zawiera 324 strony z miękką oprawką. Dodam, że nie ma w książce ani jednego zdjęcia.

Można w niej znaleźć przepisy m.in. na:

  • Zupę z mniszka,
  • Wątróbkę cielęcą w bazylii,
  • Dorsz po prowansalsku,
  • Kurki czerwone ze świeżą miętą,
  • Mus kawowy.

Fajna sprawą jest informacja dla osób, które uznają kuchnie wegetariańską – odpowiedni przepis oznaczony jest literą W.

 

Podobne tematy:

Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence)

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons