Książka Michela Montignac adresowana jest do wszystkich. Znajduje się w niej 200 przepisów na:
- przystawki,
- zupy,
- dania z jajek,
- dania główne,
- dodatki z warzyw,
- sałatki,
- przekąski koktajlowe,
- desery.
Żaden z przepisów zawartych w tej książce nie promuje złych węglowodanów, lecz takie rośliny jak soczewicę, fasolę czy groch oraz mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Większość przepisów powstała z fascynacji kuchni prowansalskiej i śródziemnomorskiej. Według nich można szybko przygotować dania proste, zdrowe, smaczne i pożywne. Do przyrządzania potraw zawartych w tym poradniku, z wyjątkiem kilku, używa się tanich i ogólnie dostępnych produktów spożywczych. W książce zamieszczone zostały propozycje jadłospisów na 3 miesiące, z wyszczególnieniem na każdy tydzień. Wydana w 2006 roku, zawiera 324 strony z miękką oprawką. Dodam, że nie ma w książce ani jednego zdjęcia.
Można w niej znaleźć przepisy m.in. na:
- Zupę z mniszka,
- Wątróbkę cielęcą w bazylii,
- Dorsz po prowansalsku,
- Kurki czerwone ze świeżą miętą,
- Mus kawowy.
Fajna sprawą jest informacja dla osób, które uznają kuchnie wegetariańską – odpowiedni przepis oznaczony jest literą W.
Podobne tematy: