Kompot jabłkowo miętowy a’la tymbark

Opublikowano 2012-07-25

Sezon się rozpoczął i trzeba zachować trochę lata na zimę

 

 

  Masz niezłą furkę jabłek i nie wiesz co z tym zrobić. Polecam właśnie kompot. Jabłka zachowane prawie w całości, a sok niczym sok tymbark (ale wiadomo, że ten o niebo lepszy). Taki kompot otwieramy, kiedy chcemy. Można go rozcieńczyć wodą. W zimie będzie jak znalazł. Oczywiście wszystkie jabłka się nadają!!!

 

Bez obaw można włożyć tyle jabłek ile się zmieści ponieważ i tak się skurczą

 

 

SKŁADNIKI:

1 litrowy słoik (0,9)

jabłka

4 łyżki cukru

kilka listków mięty

woda (już zagotowana lepiej rozpuści cukier)

 

  1. Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cząstki (dowolnie).
  2. Umieścić je w słoiku (prawie do pełna).
    Jabłka, mięta i cukier.
  3. Wsypać cukier i dodać miętę.
  4. Zalać wodą do pełna, zakręcić i wstawić do pasteryzacji (gotowania) na 15 minut (czas liczyć od zagotowania).
  5. Po tym czasie wyjąć słoiki i dokręcić, a następnie ustawić do góry dnem.

 

Ps. Można zagotować wodę z cukrem w większej ilości i tylko zalać jabłka (ja zasypuje cukrem i zalewam zimna wodą – tak mi wygodniej).

 

Gotowy zapasteryzowany kompot o delikatnym miodowo-miętowym smaku

 

 

 

 

Tak naprawdę zależy od nas ile dodamy cukru i w jakim słoiku kompot zrobimy. Dodam dla osób, które nigdy w życiu nic nie wekowały – słoiki powinno się wstawiać do letniej wody, tak aby nie było różnicy temperatur i nie pękły,  dlatego przy powtórnym wkładaniu do tej samej wody, która jest wrzątkiem lepiej dolać zimnej wody.

 

 

Podobne tematy:

Lemoniada Ziołowa

 

Liczba odpowiedzi na Kompot jabłkowo miętowy a’la tymbark 8

  1. Lewitujący Sandał

    Kompot świetny.
    ps. ma bazie przepisu właśnie produkuje sok jabłko-mięta. 😉

    • Jadwinia

      Cieszę się, że smakował. To ja teraz zamawiam jedna buteleczkę Twojego soku:D

  2. aga pk

    Pytanie od laika:Czy słoiki należy uprzednio wyparzyc czy wystarczy „porządnie” umyć?

    • Jadwinia

      Spokojnie wystarczy tylko umyć.Chyba, że są to nowiuteńkie słoiki to lepiej wyparzyć.
      Pozdrawiam:)

  3. acomitam

    w tym roku mam zamiar zastawić wszystkie półki w piwnicy przetworami i jednym z nich będzie kompot z Waszego przepisu 🙂

  4. iwona

    Zrobiłam, sok jest pyszny. Niebo w gebie, już nie muszę kupować tymbarku w którym tak na dobrą sprawę nie wiem co jest w środku a tak mam swój kompocik i właśnie się nim delektuje. Polecam dodać do szklanki kostki lodu lub dobrze schodził kompot, smakuje jeszcze lepiej. Mniam.

Odpowiedz na „aga pkAnuluj pisanie odpowiedzi

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons