Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. II

Opublikowano 2014-08-05

 

ZIOŁA DO WARZYW

Awokado:

Estragon, koperek, majeranek.

Brukselka:

Cząber, koperek, szałwia.

Cebula:

Bazylia, estragon, lebiodka, majeranek (do zup), szałwia, tymianek rozmaryn, szczypiorekDSC04321a.

Cukinia:

Bazylia, estragon, koperek, majeranek, rozmaryn.

Groch:

Bazylia, cząber, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula.

Kalafior:

Fenkuł, koperek (nasiona i listki), rozmaryn, szczypiorek.

Kapusta:

Cząber, kminek, koperek (nasiona), lebiodka, majeranek, marchewnik, mięta, ogórecznik, pietruszka, szałwia, tymianek.

Kapusta kiszona:

Cząber, estragon, fenkuł (nasiona), koperek, lubczyk, tymianek.

Karczochy:

Cząber, estragon, liść laurowy.

Marchewka:

Pietruszka, trybula.

Pieczarki:

Bazylia, cząber, estragon, koperek, krwiściąg, majeranek, melisa, pietruszka, rozmaryn, tymianek.

Pomidory:

Bazylia, cząber, czosnek, czosnek bulwiasty (chiński szczypiorek), estragon, koperek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, szczypiorek, szałwia, trybula.

Rzepa:

Cząber, koperek (nasiona), majeranek.

Seler:

Estragon, pietruszka, trybula.

Soczewica:8674850717_86eb2e4712

Cząber, czosnek, mięta, pietruszka, szczaw.

Szparagi:

Estragon, koperek, krwiściąg, melisa szczypiorek, trybula.

Szpinak:

Estragon, majeranek, mięta, ogórecznik, rozmaryn (do zup) szałwia, szczaw, trybula.

Zielona fasolka:

Cząber, estragon, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek.

Ziemniaki:

Bazylia, cząber, koperek, lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, tymianek.

 

ZIOŁA SAŁATKOWE

O ogólnym zastosowaniu:  arcydzięgiel, bazylia, cykoria, cząber, czosnek bulwiasty, estragon, fenkuł, gorczyca, kminek, kolendra (liście), koperek, krwiściąg, lubczyk, łoboda, majeranek, marchewnik, melisa, mięta, liście ogórecznika, pietruszka, portulaka, przewłoka, rukiew wodna, roszpunka, seler, szczaw, szczypiorek, tymianek.

Dodatki kwiatowe: fiołek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, pierwiosnek, płatki róży, pysznogłówka, wieczornik.

 

ZIOŁA DO DESERÓW

O ogólnym zastosowaniu: anyżek (nasiona), kwiat czarnego bzu, lippia, pysznogłówka, marchewnik (liście i zielone nasiona), melisa,

3641555545_65d8702840rozmaryn, szałwia ananasowa.

Budynie:  mięta, pelargonie pachnące, płatki róży, tymianek cytrynowy.

Sałatki owocowe: nasiona anyżku, melisa, marchewnik (liście i zielone nasiona), różne odmiany mięty, rozmaryn.

Kompoty owocowe: nasiona anyżku, arcydzięgiel, cząber do pigwy, kminek, kolendra, koperek do jabłek, marchewnik do kwaśnych owoców, mięta i melisa do jabłek i gruszek.

 

ZIOŁA DO PIECZYWA

Nasiona anyżku, bazylia, czosnek,  fenkuł, kminek, koperek, nasiona lubczyku, mak, czarnuszka siewna, rozmaryn, pestki słonecznika, szczypiorek, tymianek.

 

ZIOŁA DO OLEJÓW4919108794_489f947340

Wytrawne: bazylia, cząber, chili papryczki, czosnek, estragon, fenkuł, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek.

Słodkie: goździk ogrodowy, lawenda, lippia, płatki róży.

 

ZIOŁA DO OCTU

Bazylia, cząber, czosnek,estragon, fenkuł, liście koperku, liśc laurowy, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, trybula, tymianek.

 

KWIATY DO OCTU

Kwiat czarnego bzu, fiołek pachnący, goździki, koniczyna, lawenda, nasturcja, pierwiosnki, kwiaty rozmarynu, płatki róży, kwiaty tymianku.

 

 

 

 

 

Podobne tematy:

Które zioła do jakich potraw stosować? Cz.I

 

Liczba odpowiedzi na Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. II 1

  1. Per.Skin.

    Etap kopiowania przepisów mam już za sobą i od jakiegoś czasu sama eksperymentuje w kuchni. Ten wpis jest szalenie pomocny dla początkujących. Wielkie dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons