WYNIKI KONKURSU Moja własna mieszanka ziołowa!

Opublikowano 2013-12-07

Mam ogromną przyjemność poinformować,  że z racji Mikołaja postanowiłam nagrodzić wszystkie osoby, które wzięły udział w konkursie.

 

Ogłaszam wyniki konkursu:

I Miejsce: Adrian Pietrus (przepis na herbatkę)

II Miejsce: Agnieszka Krysiak (przyprawa do zapiekanki i przyprawa do herbatki rozgrzewającej) i Marta Kawalec (mix przyprawowy do kurczaka)

III Miejsce: Karolina Napora (przepis na herbatkę)

 

Dziękuje za wzięcie udziału wszystkim i zapraszam na następne konkursy:)

Nagrodą za I miejsce jest duży moździerz granitowy, nagrodami za II miejsca są mniejsze moździerze także granitowe, natomiast nagrodą za III miejsce jest moździerz ceramiczny. Mam nadzieję, że nagrody zostaną należycie wykorzystane.

 

 

I miejsce: Adrian Pietrus (przepis na herbatkę)

 

Chciałbym się pochwalić własną mieszanką ziołową, którą przygotowałem w tym roku. Nie jest ona zbyt skomplikowana, ale za to można z niej przyrządzić pyszną i zdrową herbatę. Oczywiście wszystkie składniki zbieram w lasach i na  polach oddalonych od dróg i niezagrożonych przez opryski. Później suszę je na blaszkach wyłożonych pergaminem na nasłonecznionym miejscu. Teraz, kiedy na dworze plucha i zmęczony wracam do domu, chętnie piję taką pyszną mieszankę i zasmakowała ona nawet moim znajomym, którzy do tej pory nie próbowali ziołowych herbat.

Oto proporcje suszonych  ziół, które wykorzystałem w mojej mieszance:
10 części lipy
5 części mięty
2 części melisy
2 części płatków dzikiej róży
2 części płatków bławatka.

Herbatka jest jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli posłodzimy ją własnoręcznie przygotowanym cukrem z płatków dzikiej  róży. Wystarczy utrzeć 100 g płatków róży i 300 g cukru.

unnamed

Cukier z płatkami dzikiej róży

unnameda

unnamedaa

 

II Miejsce: Agnieszka Krysiak (przyprawa do zapiekanki i przyprawa do herbatki rozgrzewającej)

Zapiekanka ziemniaczana
Przepis ten stosuję zawsze, gdy do sklepu mam „za daleko”, a na obiad trzeba przecież coś zjeść.
Potrzebne będą:

 

  • ziemniaki

  • boczek/kiełbasa suszona/zamiennie to co akurat mamy w lodówce

  • mieszanka ziołowa

2 łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżeczka oregano

3 szczypty kolendry

1 łyżeczka kminku /ja dodałam mielony/

  • masło do posmarowania formy

  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Ziemniaki (w ilości dostosowanej do wielkości naczynia żaroodpornego) kroimy w plasterki. Kiełbaskę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem/margaryną, następnie układamy 1 warstwę pokrojonych ziemniaków. Solimy, sypiemy 1/3 powstałej mieszanki a następnie układamy warstwę podsmażonej wędliny. Na to układamy kolejną warstwę pokrojonych ziemniaków i tak jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna być ziemniaczana. I na górę sypiemy sól oraz ostatnią część mieszanki ziołowej.

  • Całość przykrywamy folią aluminiową /koniecznie błyszczącym do spodu/ i wrzucamy do nagrzanego wcześniej piekarnika /ok. 180 stopni/. Pieczemy aż do czasu gdy ziemniaki zmiękną.

    Przed podaniem możemy polać sosem czosnkowym.

 

ziemniaczana

ziemniaczana 2

 

 

Kiedy za oknem pada śnieg i wieje wiatr człowiek ma ochotę na coś rozgrzewającego- herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem będzie doskonała.
Potrzebujemy:

 

  • czarną herbatę

  • 1 mała pomarańcza

  • mieszanka przypraw

    – 1 łyżeczka mielonego imbiru
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 1/2 łyżeczki kardamonu

  • w wersji dla dorosłych- rum

    Wykonanie:

  • Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, czekamy aż się zaparzy. Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem a następnie kroimy w grube plasterki i jeszcze na pół. Kiedy herbata jest gotowa, wsypujemy naszą przyprawę i dodajemy plasterki pomarańczy. W wersji dla dorosłych wlewamy również rum.

    Fantastycznie rozgrzewa i pobudza zmysły:)

 

herbata 1

herbata 2

 

II Miejsce: Marta Kawalec (mix przyprawowy do kurczaka)

 

Desktop12

„Chętnie dodaję taki mix przyprawowy własnego wyrobu do drobiu. Uwielbiam śródziemnomorski powrót do letnich dań, a świeże warzywa i przyprawy przypominają mi najpiękniejsze wspomnienia LATA”.

 

III Miejsce: Karolina Napora (przepis na herbatkę)

 

Pomysł na herbatkę ziołowo – owocową jest prosty:
50 g mięty suszonej prosto z ogródka,
50 g suszonej przeze mnie cytryny,
20 g suszu malinowego z ogródka,
20 g suszu jeżynowego z ogródka.

Taki skład (zwłaszcza z ogródka) gwarantuje ekologiczne pochodzenie, a smak jest orzeźwiający.

 

 

Liczba odpowiedzi na WYNIKI KONKURSU Moja własna mieszanka ziołowa! 4

  1. Marta Kawalec

    Super 🙂 Dzięki śliczne! 🙂

  2. Agnieszka

    jupiiiiiiiii! dziękuję, dziękuję, dziękuję i chylę czoła przed laureatem pierwszego miejsca- różany cukier…muszę spróbować!

  3. Bartek

    Gratuluję, Na zdjęciach wygląda to wyśmienicie, czas teraz sporządzić i zobaczyć jaki jest smak.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons