Przyprawa curry

Opublikowano 2012-11-05

W książkach kucharskich poświęconych kuchni indyjskiej bardzo często występują potrawy określone nazwą „curry” (kari). Słowo to stworzyli Anglicy, a pochodzi ono od wyrazu „turcarri” w języku tamilskim. „Curry” u Hindusów nie oznacza bynajmniej jednej przyprawy, jak można by przypuszczać, ale jest sposobem przyrządzania potraw przy użyciu całego zestawu ziół i przypraw: kurkumy, kardamonu, kolendry, kminku, imbiru, goździków, cynamonu i wielu innych.

Curry można przyrządzać z mięsa, drobiu, ryb, krabów, warzyw, grzybów, a nawet jaj. Gotuje się je na wolnym ogniu pod przykryciem w przetopionym lub sklarowanym maśle ghee lub oleju roślinnym. Potrawy curry pozornie są do siebie bardzo podobne, ale smakosz będzie je odróżniał, gdyż o smaku potraw decyduje odpowiednia kompozycja ziół i przypraw. Zależnie od tego, jakie przyprawy zostaną zastosowane, curry może być piekielnie ostre (Madras) lub przypominające węgierskie paprykarze (Pendżab, Uttar Pradeś). Można

Mieszanka przypraw curry

również przyrządzić curry zupełnie delikatne w smaku, eliminując z przypraw pieprz i chili. Curry to nie tylko nazwa potraw indyjskich, obecna w różnej postaci w całej Azji, ale jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw.

 

Curry jako proszek…

 

…to mieszanka zmielonych przypraw i ziół. W jej skład wchodzą między innymi: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, kmin azjatycki, cynamon, imbir oraz sól. Pikantność tej przyprawy zależy od zawartości ostrej chilli. Przyprawy curry w postaci sproszkowanej raczej nie używa się w kuchni indyjskiej. Najczęściej stosowana jest przyprawa „Garam masala”, albo dodaje się do dania poszczególne składniki, które w efekcie tworzą danie curry.

Przyprawa curry ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników. Curry indonezyjskie jest ostrzejsze i bardziej aromatyczne od indyjskiego. Hinduskie gospodynie same przygotowują tę ziołowo-korzenną mieszankę. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Nadaje się również do różnego rodzaju sosów.

 


Mieszanka przypraw curry zrobiona samodzielnie w domu.

 

SKŁADNIKI:

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka kurkumy
0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego

0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki nasion zielonego kardamonu

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
4 sztuki goździków

Wszystkie przyprawy w ziarenkach należy zmielić np. w młynku do kawy. Można też wcześniej uprażyć całe przyprawy na rozgrzanej patelni (około 3 minuty), wystudzić i dopiero zmielić. Przyprawy oryginalnie zmielone (kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa) łączymy z pozostałymi. Najlepiej przechowywać gotową mieszankę w szczelnym słoiku przez okres 6 -12 miesięcy.

 

Na rynku jest duża oferta gotowych proszków curry. Dla ułatwienia wyboru odpowiedniej mieszanki przypraw poniżej podaję składniki curry produkowanej przez wybrane firmy.

 

Kamis (25 g)

Składniki: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól i glutaminian sodu (wzmacniacz smaku).

Prymat (20 g)

Składniki: przyprawy (kurkuma, imbir, gorczyca biała, cynamon, kolendra, goździki, papryka słodka, chili, pieprz czarny), sól, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu), czosnek, cukier.

Dary Natury (60 g)

Składniki: kurkuma 17%, pieprz czarny, papryka ostra, kolendra, imbir, kardamon, kminek, goździki, gałka muszkatałowa, cynamon, pieprz biały, pieprz biały w różnych proporcjach.

Kotanyi młynek (45 g)

Młynek curry mieszanka przypraw.

Składniki: kozieradka, kurkuma, nasiona gorczycy, kolendra, papryka, kmin, pieprz czarny.

Cykoria (25 g)

Składniki: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili. Mieszankę curry wzbogacać może również dodatek goździków, cynamonu czy gałki muszkatołowej.

House of Asia (60 g)

Składniki: kolendra, kurkuma, chilli, gorczyca, kminek, pieprz, kozieradka, czosnek, sól, koper włoski.

 

źródło: Maciej E. Halbański. Potrawy z różnych stron świata. Warszawa 2000.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons