Pomidory na zimę na ziołowo

Opublikowano 2012-09-19

 

Mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić.

Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:)

Pomidory na zimę na ziołowo

Pomidory pokrojone na części.


SKŁADNIKI:

dojrzałe pomidory,

sól (1 łyżeczka na 250 ml wody czyli mniej więcej na 1 słoik 0,5 litrowy),

olej (1 łyżeczka na słoik 0,5 litrowy),

zioła: bazylia, tymianek, oregano, czosnek,

woda

  1. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykrawając twarde części.
  2. Słoiki napełnić pomidorami oraz wybranymi przez nas ziołami (można zrobić miks ziół).
  3. Następnie wsypać sól, wlać olej i wodę do każdego słoika – 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju na każdy słoik 0,5 litrowy (można wcześniej przygotować zalewę, ja wolę tym sposobem).
  4. Zakręcamy słoiki, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy 40 minut od zagotowania.
  5. Słoiki wyjąć, dokręcić i ustawić do góry dnem.
  6. Następne słoiki należy wkładać do letniej wody aby nie popękały.

 

 

Tak zrobione pomidory będą jak znalazł w zimie do zupy pomidorowej, leczo lub do spaghetti.

W słoiku od lewej znajduje się oregano, następnie bazylia purpurowa i w ostatnim tymianek.

 

Pomidory z bazylią już po otwarciu.
Zapach bazylii przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

 

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons