Konfitura z aronii i jabłek

Opublikowano 2012-09-08

Konfiturę z aronii możemy bardzo długo przechowywać (nawet 2 lata).

 

 

 

 

 

  Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z  jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

Do konfitury można dodać cynamon lub goździki.

1 kg owoców aronii,
0,5 kg kwaśnych jabłek,
0,5 – 1 litra wody,
0,25 – 0,5 kg cukru (wedle gustu).

 

  1. Wrzucamy aronię do garnka, dolewamy trochę wody i klarujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne (kroimy w ćwiartki).
  3. Wrzucamy jabłka  do oddzielnego garnka i również klarujemy pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
  4. Konfitura z aronii nadaje się do ciast kruchych, budyniu, lodów, a także do mięs.

    Aronię i jabłka łączymy, dosypujemy cukier i dolewamy wodę i razem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i dosypujemy cukier.

  5. Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy dolać wodę, lub odparować w przypadku jej nadmiaru.
  6. Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzować).

 

 

 

źródło: Przepis i konfitura na zdjęciu są autorstwa mojej teściowej;)

 

Podobne tematy:

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) – FILM


Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons