Przechowywanie suszonych ziół

Opublikowano 2012-07-31

W czym?

Dawniej suszono zioła w izbach powiązane w wiązki

Dawno temu suszone zioła przechowywano w lnianych woreczkach, natomiast teraz najczęściej w szczelnych pojemnikach i dlatego wysuszony surowiec powinien być jak najszybciej zapakowany.

Wyróżnia się kilka typów opakowań:

Opakowania szczelne – do surowców higroskopijnych, zawierających łatwo rozkładające się substancje czynne, i do surowców aromatycznych. Są to: butelki, balony i słoiki szklane, beczki metalowe i drewniane, skrzynie uszczelnione papierem pergaminowym oraz kilkuwarstwowe torby papierowe z warstwą tzw. „ocean”.

Opakowania półszczelne – do większości surowców. Są to: torby papierowe, kartony , skrzynie, worki z gęstej tkaniny.

Opakowania normalne – do surowców masowych i mniej wrażliwych na wilgoć i wietrzenie. Są to: worki jutowe, papierowe, tkaniny jutowe.

Opakowania przewiewne – do surowców, które łatwo się zaparzają. Są to: kosze, bele i worki z luźnej tkaniny.

 

Tak przechowywano pączki brzozowe

Zioła pakuje się ostrożnie, lekko ugniatając.

  • Należy opisać pojemniki z ziołami, podając zawartość i rok zbioru. Możemy również umieścić informację na temat możliwości ich zastosowania.
  • Przyprawy ziołowe przechowujemy w pojemniczkach szklanych, szczelnie zamykanych, najlepiej w słoiczkach z zielonego lub brązowego szkła.

Gdzie?

Zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych zapachów, słońca, wilgoci i kurzu. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Należy je zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami przez zwierzęta (np. myszy uwielbiają kminek) i wniknięciem owadów.  Regularnie  sprawdzamy czy zioła nie zwilgotniały, nie pojawiła się pleśń lub owady. Niektóre zioła są higroskopijne i pochłaniają wilgoć z powietrza.

 

                                                                Jak długo?

Kosz słomiany do przechowywania ziół leczniczych

Do każdego opakowania powinna być przyczepiona etykietka z wypisaną nazwą surowca i datą jego zbioru.

  • Przechowywane ponad rok są już najczęściej bezwartościowe pod względem leczniczym. Większość ziół  traci swoje właściwości po roku.
  • Pachnące zioła i kwiaty możemy przechowywać przez dwa lata.
  • Korzenie maksymalnie pięć lat.
  • Owoce do trzech lat.
  • Kminek około dziesięciu lat.
  • Zioła zmielone, mieszanki przyprawowe rozdrobnione, nie dłużej niż przez rok.

Nawet przy bardzo dokładnym przestrzeganiu zasad przechowywania ziół, mogą  uaktywnić się enzymy na tyle, że zaczną się procesy rozpadu związków chemicznych, które nie zostają zahamowane. Dlatego po roku, a najdalej po półtora, zapasy naszych surowców leczniczych w postaci kwiatów i liści  powinniśmy wymienić  na świeże.

 

Które, jak ?

Ususzone kwiaty

W miarę możliwości przechowujemy rozłożone płasko. Z nagietka  jedynie same „płatki”. Drobne kwiaty i kwiatostany (lawenda, rumian, rumianek) przechowujemy w całości.

Ususzone nasiona.

  • Nasiona do siewu trzymamy w ciemnym i chłodnym i zabezpieczonym przed mrozem miejscu.
  • Nasiona (przyprawy ziarniste), które są również leczniczymi surowcami, jak np. kminek, koper włoski, koper ogrodowy, kolendra, anyż przechowujemy w zakręconych słoikach aż do momentu ich zużycia (nie zmielone! rozdrabnia się je tuż przed użyciem w specjalnie do tego przeznaczonym młynku lub moździerz).

Naczynie apteczne ze szkła mlecznego

Ususzonych liści

Suche liście należy oberwać z pędów. Przechowuje się je w całości i kruszy bezpośrednio przed użyciem.  Jeśli pojawi się wilgoć na ściance słoja, znaczy to, że liście nie były właściwie wysuszone. Powinno się je  dosuszyć. Liście podobnie jak kwiaty, umieszczamy w ocynkowanych puszkach lub zakręcanych, ciemnych słoikach,  a jeśli do papierowych toreb to podwójnie!!! a nawet potrójnie!!! chyba, że mamy torebki papierowe wewnątrz pokryte folią.

Ususzone korzenie i kłącza

Przechowujemy w nieprzezroczystych, szczelnych pojemnikach.

Ususzona kora

Przechowujemy w szczelnych słojach.

źródło:
Lesley Bremness. Wielka księga ziół. Warszawa 1991
Władysław Walewski. Towaroznawstwo zielarskie. Warszawa 1985

Podobne tematy:

Suszenie ziół

Warunki suszenia: cząbru, oregano, tymianku, melisy, mięty, lawendy, szałwii, pokrzywy

Liczba odpowiedzi na Przechowywanie suszonych ziół 1

  1. Alicja Głowacka

    Czy można przechowywać zioła w plastikowym szczelnie zamykanym pojemniku?

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons