Mrożenie ziół

Opublikowano 2012-08-15

      Świeże, młode liście zamrożone zachowują barwę, aromat i większość wartości odżywczych. Mrożenie należy do prostych sposobów przechowywania ziół. Wybieramy odpowiednie zioła do zamrażania. Zazwyczaj ta metoda działa najlepiej dla miękkich i soczystych liści ziół (delikatnych) takich jak:

  • bazylia,
  • estragon (przy suszeniu traci aromat),
  • lubczyk,
  • pietruszka,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • cząber,
  • ogórecznik,
  • fenkuł,
  • krwiściąg,
  • trybula,
  • marchewnik,
  • lubczyk.

Świeżo zebrane zioła myjemy  i osuszamy (papierem ręcznikowym).  Liście obrywamy (lub siekamy) i umieszczamy je w woreczkach np. strunowych lub pojemnikach. Opisujemy zioła: co i kiedy zamroziliśmy.  Tak przygotowane zioła powinno się  przechowywać od 4-9 miesięcy (inne źródła podają również 8-12 miesięcy). Jednak im dłużej przechowujemy żywność tym więcej tracimy wartości odżywczych. Zmienia się także kolor, aromat i smak. Jeśli chcemy dłużej przechowywać zioła należy je  zblanszować  przez kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie zanurzyć szybko w  bardzo zimnej wodzie i umieścić w zamrażarce w workach  lub pojemnikach.

Kwiaty i liście roślin, jak ogórecznik, mięta,  melisa, kwiaty fiołka wonnego, stokrotki i lawendy  można zamrozić w kostkach lodu.  Super wyglądają i wykorzystać je możemy do drinków i napojów.

Oczywiście jeżeli nie mamy możliwości suszenia ziół (innych niż wyżej wymienione) możemy również je zamrozić.

Oto kilka sposobów na mrożenie ziół:

Tymianek mrożony w kostkach lodu.

 

1. Umyty tymianek możemy posiekać albo osmykiwać listki z łodyżek

 

2. Umieszczamy go w pojemniczku do robienia kostek lodu

 

 

3. Zalewamy woda i zamrażamy

 

4. Kostki umieszczamy w woreczkach albo w pojemnikach na żywność

 

 

Zestaw ziół: tymianek, bazylia, oregano mrożony w kostkach lodu.

 

1. Umyte zioła przygotowane do siekania

 

 

2. Rozdrabniamy zioła

 

 

3. Bazylię, tymianek i oregano mieszamy razem

 

 

4. Napełniamy pojemniczki ziołami i zalewamy wodą

 

 

5. Zamrożone kostki pakujemy w szczelne opakowania

 

     Z obawy, że nam się uszkodzą woreczki można je umieszczać w jednym zbiorczym opakowaniu (jeżeli mamy na tyle miejsca w zamrażalce). Taki zestaw idealnie pasuje do dań z pomidorami np. zapiekanki, lasagne, spaghetti.

Mrożone całe liście bazylii z oliwą (lub olejem) już bez wody.

 

1. Obrywamy listki bazylii z gałązek

 

 

2. Dokładnie obtaczamy liście w oliwie.

 

 

3. Ugniatamy liście maksymalnie w pojemniczkach plastykowych na napoje

 

 

4. Szczelnie zamykamy. Pojemniczki pakujemy jeszcze do woreczka aby nie przedostały się obce zapachy

 

Taki jeden pojemniczek spokojnie wystarczy na zrobienie pesto.

 

Podobne tematy:

Bazylia (Ocimum basilicum)

Pesto (Włochy)

 

Liczba odpowiedzi na Mrożenie ziół 1

  1. Pietrulla

    Ciesze sie ze znalazlem twoja strone, teraz jestem tu stalym gosciem, tylko troche ciezko bylo ja znalezc w google na podana fraze, trzeba ja lepiej wypozycjonowac. Podepnij sobie ja do systemu wymiany linkow i masz pozycjonowanie za darmo, ruch powinienen ci wzrosnac kilkakrotnie jak wbijesz sie na pierwsza strone google.
    Wpisz sobie w google – seo stronka z seo poradami – tu jest wszystko opisane, napewno ci sie przyda
    pozdro

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons