Ekskluzywna korzenna nalewka z owoców suszonych

Opublikowano 2012-08-09

 

SKŁADNIKI:

1,5 litra spirytusu 96%

Składniki nalewki zalane spirytusem

3 kg cukru

1-2 sztuk soczystych pomarańczy

po 200g następujących składników:

  • wędzonych gruszek i śliwek
  • suszonych jabłek, daktyli, fig, moreli
  • dorodne rodzynki np.cesarskie
  • orzechów włoskich

(w sumie 1,6 kg – ulubionego składnika można dodać 2-3 razy więcej)

Przyprawy:

3 kawałki kory cynamonu

5 nasion kardamonu

kawałek imbiru (2 cm x 5 cm)

garść jagód jałowca

garść goździków

anyż gwiazdkowy (5 pełnych gwiazdek)

Rozlana nalewka do butelek najlepiej smakuje gdy poleży przynajmniej pół roku

  1. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyścić; pokroić w plastry o szerokości 0,5-1,0 cm.
  2. Wszystkie owoce dobrze przepłukać i wraz z przyprawami warstwami umieścić w 4 litrowym słoju.
  3. Całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni, co 2-3 dni wstrząsając zawartością.
  4. Po tym czasie spirytus zlać do mniejszego słoika, a pozostałe składniki zasypać 2 szklankami cukru.
  5. Gdy cukier się rozpuści, dosypać kolejną porcję (powtarzać, aż syrop przykryje wszystkie składniki).
  6. Po 4 tygodniach od rozpuszczenia ostatniej porcji cukru, syrop zlać do osobnego słoja.
  7. Owoce można zalać wódką (ok. 1 litr i dopełnić cukrem) na 6-8 tygodni uzyskując nalewkę drugiej kategorii lub przenieść do mniejszych słoików i wykorzystać później do ciast itp.
  8. Syrop i wyciąg spirytusowy przecedzić i przelać przez gazę (może być to bardzo długotrwałe – zależy jak klarowny produkt chcemy uzyskać), a następnie połączyć oba składniki w jednym słoju i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni.
  9. Po tym czasie nalewkę skosztować i ewentualnie skorygować smak (kwaskiem cytrynowym, aromatem itp.), a następnie rozlać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.

Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

źródło: Przepis udostępnił mi mój mąż, który robi tą nalewkę od lat. 

Liczba odpowiedzi na Ekskluzywna korzenna nalewka z owoców suszonych 1

  1. Nalewkowy Potwór

    Mniam!

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons