Masło z pietruszką i czosnkiem najlepszym lekarstwem

Opublikowano 2012-06-19

 

SKŁADNIKI:

200g miękkiego masła (kostka)

4 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Rozdrobniona pietruszka z czosnkiem

1 pałka czosnku

szczypta soli

  1. Natkę pietruszki świeżą  siekamy (ja używam mrożonej już wcześniej posiekanej).
  2. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę (ewentualnie posiekać nożem).
  3. Jeżeli chcemy mieć bardzo drobne kawałeczki czosnku i pietruszki można zmiksować blenderem.
  4. Wszystkie składniki łączymy.
  5. Takie masło bez problemu przechowywane w lodówce utrzyma się tydzień czasu.

Połączone wszystkie składniki

 

 

Masło takie jest bombą witaminową. Natka pietruszki i czosnek  zawierają witaminę C i cenne żelazo. Natki nie spożywamy w dużych ilościach niestety. W 100 gramach zawiera dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Jak wiadomo czarna porzeczka ma więcej witaminy C niż cytryna czyli dostarcza również bardzo dużych ilości tej witaminy.

 

 

 

 

Podobne tematy:

 

Pietruszka na moim parapecie zimowa porą

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) znany i nie zawsze lubiany;)

 

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons