Ziołowe afrodyzjaki

Opublikowano 2012-05-24

źródło: http://flickr.com/

       Niektóre przyprawy i napoje ziołowe działają orzeźwiająco na układ nerwowy. Także zwiększa krążenie krwi, co powoduje lepsze ukrwienie narządów płciowych.

Do cenionych afrodyzjaków z grupy ziół  należą:

  • Anyż – szczególny smak, jaki nadaje napojom, potęguje radość. Anyż znali już Rzymianie podając na swych słynnych ucztach anyżowe ciasteczka jako ostatnie danie. starożytni grecy i rzymianie wierzyli, że ssanie nasion anyżu wzmaga pożądanie seksualne, leczy oziębłość i impotencję. Anyż w swoim składzie faktycznie zawiera substancje estrogeniczne, które być może powodują efekt podobny do działania testosteronu.
  • Bazylia (stosowana przez kobiety, na mężczyzn działa moczopędnie). Jest ważnym składnikiem miłosnych napojów. Najwięcej substancji czynnych znajduje się w liściach: zawierają kwasy, witaminy i olejki eteryczne. Sprawiają, że krew krąży w organizmie szybciej, wszystkie narządy są lepiej ukrwione. Mamy zatem więcej energii.
  • Cząber – jego łacińska nazwa – Satureja, powstała od imienia bożka Satyra.
  • Chrzan działa rozpalająco, okazuje się, że „schrzaniona” miłość wcale nie musi być nie udana. Uprawiany od XII wieku ma opinię nie tylko znakomitej przyprawy, ale środka przywracającego siły miłosne.
  • Czosnek  działa silnie pobudzająco, stąd od wieków, zaliczany jest do grona miłosnych wspomagaczy. Znany był w starożytnym Egipcie, a Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego napój miłosny z dodatkiem kolendry.
  • Gorczyca najczęściej jadana jako musztarda. Zabraniano spożywania jej przez mnichów.
  • Lubczyk (korzeń i nasiona) stanowił  składnik napoju miłosnego, z racji przypisywanych mu właściwości pobudzających popęd płciowy, skąd też prawdopodobnie przyjął polska nazwę. Słowiańskie dziewczęta wplatały go do wianków weselnych, ukrywały we włosach lub fałdach ślubnych sukni, wierząc, że zapewni on szczęśliwe współżycie z przyszłym mężem.
  • Kolendra moczona w winie stanowiła napój miłosny.
  • Pietruszka – w starożytności uchodziła za symbol odrodzenia, a w średniowieczu za jej pomocą odprawiano miłosne czary. Dzisiaj naukowcy wykazali, że korzeń pietruszki jest bogaty w olejek eteryczny o nazwie apiol, wykazujący działanie drażniące na mięśnie macicy i mogący tym samym doprowadzić do seksualnego pobudzenia.
  • Szafran (panny z Kornwalii pieką ukochanym szafranowe ciasteczka z dodatkiem… własnych włosów łonowych). Wierzono, że jeśli dziewczyna będzie spożywać szafran przez tydzień, to łatwiej będzie ją zdobyć.
  • Żeń-szeń to jeden z najskuteczniejszych środków pobudzających. Wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Tradycyjna medycyna chińska poleca żeń-szeń jako afrodyzjak, przede wszystkim mężczyznom. Żeń-szeń jest używany w Azji jako tradycyjny środek na wzmacnianie potencji i jest najbardziej popularnym afrodyzjakiem, podnosząc libido i wspomagając produkcję hormonów odpowiedzialnych za pożądanie seksualne.

 

 

Szybkie sposoby na zjedzenie produktu z afrodyzjakiem:)

 

Anyż – ANYŻKI – słodkie kruche bardzo lekkie ciasteczka. Dostępne w dobrej cukierni. Wystarczy wstąpić i kupić. Osobiście polecam. Niebywały smak.

Anyżki
źródło: http://społem24.pl/

Bazylia – MASŁO Z BAZYLIĄ. Codziennie jemy masło. Wystarczy posiekać kilka listków bazylii i połączyć z masłem. Mała dawka bez większego wysiłku. Można dodać rozgnieciony czosnek do masła.

Cząber – składnik PIEPRZU ZIOŁOWEGO. Zamiast zwykłego pieprzu stosować ziołowy. Należy poszukać takiego pieprzu, w którym występuje cząber. Nie we wszystkich mieszankach  się znajduje.

Chrzan – tutaj sprawa jest prosta. Prosto ze sklepu gotowy do spożycia CHRZAN dodawać do kanapek np z wędliną czy jajkiem.

Czosnek – nie lubiany przez wszystkich, ze względu na pozostawiony nieprzyjemny zapach. W gotowanych lub pieczonych potrawach „znika”. Można go podsmażyć i dodać DO SPAGHETTI, DO ŻURKU. Ja osobiście uwielbiam CHLEBEK BĄDŹ BUŁECZKI POSMAROWANE MASŁEM Z ROZGNIECIONYM CZOSNKIEM UPIECZONE NA GRILLU (oczywiście w sezonie).

Gorczyca –  znajduje się w: MUSZTARDZIE, PIEPRZU ZIOŁOWYM, MARYNATACH DO MIĘS.

Lubczyk – składnik popularnej PRZYPRAWY MAGGI. Świeże liście lubczyku można dodać do zupy pomidorowej (cała gałązkę potem ja wyjąć).

Kolendra – CHLEBEK INDYJSKI NAAN, który w swoim składzie ma kolendrę jest dostępny w sklepach z  żywnością orientalną bądź ekologiczną. Raz na jakiś czas można sobie odmienić smaki.

Cukierki z żeń-szeniem

Pietruszka – PUREE Z ZIEMNIAKÓW I PIETRUSZKI zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Dla chcących poeksperymentować polecam KOKTAJL PIETRUSZKOWY. Należy zmiksować pietruszkę, dodać kefir lub jogurt naturalny doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze sok pomidorowy z kartonu. Koktajl  bardzo orzeźwiający.

Szafran – jest drogą przyprawą i nie zawsze łatwo dostępną. Jak już się uda go dostać to polecam zrobić własnej roboty lody albo ciasteczka szafranowe.

Herbata Qi z żeń-szeniem

 

 

 

 

Żeń-szeń – CUKIERKI Z ŻEŃ-SZENIEM I HERBATY QI Z ŻEŃ-SZENIA (z trzech gatunków żeń-szenia) dostępne w sklepach z azjatycką żywnością.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons